Vanliga Frågor
Har ni några väntetider?
Hos oss på Ovumia Stockholm har vi inga väntetider när det kommer till ett första besök eller ett planeringsbesök för er behandling.
När det kommer till väntetider kopplade till behandling har vi i dagsläget inga väntetider för IVF, Insemination och ovulationsinduktion.
Väntetiderna kring behandling med donerade könsceller är korta.
När är det dags att söka hjälp?
Det finns ett antal anledningar som kan göra att det är lämpligt att göra en tidig fertilitetsutredning. Här är några av dessa:
- Oregelbunden eller utebliven mens.
- Operationer i buken.
- Upprepade äggledarinflammationer.
- Svårt att uppnå spontan graviditet efter cirka 1 års tid.
- Operation av testiklar eller saknad av en testikel
Även din ålder spelar stor roll när det kommer till fertilitet. Därför rekommenderas du som är under 35 års ålder att ta kontakt med en fertilitetsklinik för utredning när du aktivt har försökt under 1 års tid. Är du däremot över 35 år, är rekommendation att du kontaktar en klinik för fertilitetsutredning redan efter 6 månaders aktivt försök.
Har du fler frågor? Är du mer än välkommen att hör av dig till oss på 08 124 390 49 så hjälper vi dig.
IVF
Här berättar vi mer om provrörsbefruktning och IVF.
Kan behandlingen ge några komplikationer?
Komplikationer vid IVF-behandlingar är väldigt ovanligt. Överstimuleringssyndrom är en komplikation som kan uppstå, de som drabbas av detta är de som reagerat kraftigt på hormonbehandlingen. Vårt erfarna team övervakar noggrant varje patient för att minimera risken för överstimuleringssyndrom. Om du upplever symtom på överstimulering, så som svullen buk eller andnöd, kontakta oss omedelbart för stöd och vidare vård.
IVF – vad kan du göra och inte göra?
- Arbete. Det finns inga hinder för dig att arbete under tiden du genomgår en IVF-behandling. Vi rekommenderar att ni är lediga under dagen för äggplock.
- Motion. Att röra på sig efter äggplock eller återföring är bara bra. Vi rekommenderar dock att undvika tunga lyft och träning som innehåller hopp och stötar.
- Sex. Vi rekommenderar er att avstå från samlag dagen före ägglossningssprutan och två veckor efter äggplocket. Då en risk för infektion förekommer.
- Bad. Du rekommenderas att avstå från bad upp till två veckor efter äggplock. Det föreligger en infektionsrisken.
Om IVF inte lyckas – hur länge ska man vänta på nästa försök?
Efter äggplock och hormonstimulering behöver äggstockarna vila och återhämta sig. Rent medicinskt bör alltså inte en ny behandling inledas vid första blödningen efter behandlingen. Vänta istället till nästa period. Bortsett från de rent fysiska aspekterna är det även viktigt att orka genomgå en ny IVF-behandling mentalt. Vid varje behandling skapas nya förväntningar.
Behöver man ta några mediciner för att genomgå IVF?
Vid IVF-behandling används olika slags läkemedel. Din ansvariga läkare kommer att ordinera aktuella läkemedel.
Läkemedelsformen kan vara både sprutor, nässpray, tabletter och vagitorier. Du kommer få instruktioner för administrering av aktuella läkemedel av en av våra barnmorskor.
IVF – vi har lång erfarenhet av att arbeta med provrörsbefruktning i Stockholm
När du vänder dig till oss för IVF eller någon annan av våra behandlingar kan du känna dig trygg. Vi har lång erfarenhet av fertilitetsbehandling och är en ledande klinik inom IVF i Stockholm, Sverige och norra Europa. Våra medarbetare vidareutbildar sig kontinuerligt och vi arbetar alltid med den modernaste och bästa tekniken
Har du frågor om hur du kan bli hjälpt på vägen mot graviditet? Välkommen att kontakta oss – vi är ledande inom IVF i Stockholm.
Äggfrysning
Vem kan frysa ned sina äggceller?
Att möjligheten att frysa ned sina ägg finns idag innebär att vi kan hjälpa kvinnor och par som önskar eller måste senarelägga sin graviditet på ett helt nytt sätt. Det finns flera orsakar till att bevara sina obefruktade ägg med hjälp av nedfrysning.
- Om det föreligger en ökad risk för tidigt klimakterie, som t.ex. följd av cancerbehandling eller annan sjukdom.
- Kvinnan behöver genomgå behandling antingen medicinskt eller kirurgiskt som får som följd att senareläggning av barnafödandet är aktuellt.
- om en social situation finns där en graviditet inte är möjlig, men gärna vill ha barn i framtiden.
Hur går det till vid äggfrysning?
Innan en äggfrysning stimuleras ägglossningen med hjälp av en hormonbehandling på cirka två veckor. Efter behandlingen sker ägguttaget.
Frysning av spermier
Varför frysa spermier?
Det kan finnas flera olika anledningar till att frysa ned spermier.
- inför sterilisering/vasektomi.
- Om du ska genomgå en strålbehandling alternativt kemoterapi eller annan medicinsk behandling som kan påverka din spermieproduktion negativt.
- I fertilitetsbevarande syfte.
Hur länge kan frysta spermier sparas?
Dina nedfrysta spermier håller i många år. Genom att frysa ned spermier bevaras fertiliteten och möjligheten till att skaffa barn i ett senare skede.
Att använda nedfrysta spermier
Frysta spermier går att använda till provrörsbefruktning och beroende på kvalitet även till insemination. Spermierna kan enbart användas av den personen som har valt att frysa in dem.
Vi har inga väntetider när det kommer till att boka tid för nedfrysning av spermier.
Är du intresserad eller har frågor och funderingar kopplade till nedfrysning av spermier, Tveka inte på att höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare i din process.