• sv
    • en

Fertilitetskontroll

Varför ska du komma till Ovumias fertilitets­kontroll?

  • Du får värdefull information om din fertilitet.
  • Du får information om hur du bevarar din fertilitet (frysna ner ägg).
  • Du kan ersätta ett gynekologbesök med fertilitetskontrollen.
  • Fertilitetskontrollen inkluderar ett besök hos specialist, gynekologisk undersökning och ultraljudsundersökning.
  • Ett gynekologiskt cellprov samt tester av hormonnivåer  kan göras vid behov.

Boka tid

Att känna oro över frågor gällande fertilitet är helt normalt. En diskussion tillsammans med en fertilitetsexpert kan ge både lugn och klarhet. Oavsett om du är ensam eller delar dina tankar och funderingar med en partner, är du varmt välkommen att samtala med oss angående dina funderingar gällande fertilitet. Våra läkare och barnmorskor besitter stor kompetens gällande området.

Om du/ni har försökt att bli spontant gravida i över ett år och upplever svårighet rekommenderar vi att ni/du bokar in ett första besök med någon av våra erfarna läkare. Detta möjliggör en ingående utvärdering av din fertilitet och ger dig möjlighet att diskuterar alternativ för behandling som anses lämplig utifrån din/er situation. Vårt mål och strävan är att vara en pålitlig partner genom er/din fertilitetsresa och erbjuder stöd och vägledning vid varje steg.

Faktorer som påverkar fertiliteten

Fertilitet påverkas av en rad olika faktorer. Ålder är en viktig parameter, särskilt för kvinnor, där fertiliteten minskar redan vid 30 års ålder och fortsätter att sjunka snabbt efter 35 års ålder. Risken för infertilitet ökar betydligt om försök att bli gravid påbörjas först i 40-årsåldern. Även mäns ålder spelar roll, men dess påverkan kan vara mer komplex att bedöma. En hälsosam livstil är av stor betydelse när det kommer till fertilitet. Faktorer som viktproblem (över- eller undervikt), drogmissbruk, rökning eller överdriven fysisk aktivitet kan påverka chanserna att bli gravid negativt. Även sjukdomar och vissa läkemedel kan ha en negativ påverkan på fertiliteten, till exempel polycystiska ovarier, menstruationsrubbningar, endometrios, hormonsjukdomar, tidigare ätstörningar eller barndomsrelaterad malignitet. För män kan faktorer som testikelretention, testikelinflammation, pungåderbråck eller användning av hormonprodukter påverka spermakvaliteten.

Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer och söka professionell rådgivning vid eventuella problem eller svårigheter med fertiliteten. En fertilitetsläkare kan genomföra en omfattande utvärdering och skräddarsy en behandlingsplan baserad på individuella behov och förutsättningar.

Boka tid