Dubbeldonation
En dubbeldonation innebär att behandling består av både donerade ägg och donerade spermier.
Dubbeldonation innebär en behandling där både ägg och spermier är donerade. Barnet har då ingen genetisk koppling till någon av föräldrarna. Dubbeldonation kan bli aktuellt till par där det av medicinska skäl inte kan använda varken ägg eller spermier, till ensamstående kvinnor eller samkönade kvinnliga par.
Att ta ett beslut om att ta emot donerade könsceller kan vara svårt. Det är därför viktigt att ni tar er tid att tänka igenom ert beslut. Är ni ett par behöver båda komma på besök till oss på Ovumia för att ha ett samtal med läkare. Under mötet med läkaren kommer vi att gå igenom era tidigare behandlingar och även gå igenom och klargöra att de medicinska, psykologiska och sociala förutsättningarna för en behandling med donerade könsceller är uppfyllda.
En behandling är endast aktuellt om det blivande barnet bedöms kunna växa upp i en miljö med goda förhållanden. Kvinnan ska även vara i fertil ålder och inte fyllt 46 år.
I en utredning för donation ingår även ett samtal med en beteendevetare/psykolog. Där går ni igenom en fördjupad psykosocial bedömning, samt att ni får möjlighet att prata om de känslor som kan vara kopplade till att genomgå behandling meddonation.
I Sverige är endast ”öppna” donatorer tillåtna, vilket innebär att barnet har rätt att få veta donatorns identitet via vår klinik när de når mogen ålder. Barnet kan också få tillgång till viss information om donatorn, såsom utbildning, familj och intressen, och har möjlighet att ta kontakt med donatorn om de så önskar. Det är dock viktigt att notera att varken barnet eller donatorn har några juridiska eller ekonomiska skyldigheter gentemot varandra.
Kontakta oss idag om du vill veta mer eller har frågor angående behandling med donerade könsceller.
I fall av dubbeldonation används äggen från donatorn och spermierna från en annan donator för befruktning. Befruktningen sker genom antingen standard IVF eller ICSI. De befruktade äggen, eller embryon, tillåts utvecklas till blastocyster innan de fryses för framtida användning.
Vid embryoåterföring sker detta när livmoderslemhinna är förberedd för att ta emot embryot. Ibland bildas fler embryon än vad som behövs vid en enskild behandling, och då kan de fryses ned för att eventuellt användas vid senare önskat tillfällen.
Behandlingen för den mottagande inleds ungefär tre veckor före embryoåterföringen genom hormontabletter. Några dagar före återföringen läggs även hormonvagitorier till behandlingen. Denna kombinationsbehandling fortsätter under flera veckor efteråt för att underlätta och öka förutsättningarna för en framgångsrik graviditet.
Ifall mottagaren är något äldre, till exempel över 40 år, är det av yttersta vikt att komma ihåg att en graviditet alltid innebär en högre risk jämfört med yngre åldrar. Vid graviditet med donerade ägg finns också en något högre risk för att den gravida kan drabbas av högt blodtryck och havandeskapsförgiftning. Dessa risker diskuteras ingående under den medicinska konsultationen innan behandlingen påbörjas.
Potentiella donatorer måste uppfylla strikta kriterier för att anses vara lämplig som donatorer. Dessa inkluderar att de är i god hälsa, inte har ärftliga sjukdomar i familjen eller släkten. Våra äggdonatorer är mellan 23 och 35 år och hos spermadonatorerna är mellan 18 och 45år. Innan de antas som donatorer genomgår de omfattande tester för att säkerställa deras hälsa och lämplighet.
Tester inkluderar kontroll för olika infektionssjukdomar såsom HIV 1 och 2, hepatit B och C, HTLV I/II och syfilis. Dessutom genomgår donatorerna en genetisk screening för att utesluta att de är anlagsbärare av ovanliga ärftliga sjukdomar.
En donator i Sverige får bidra till att skapa barn i högst sex familjer, samt eventuella syskon. Donationen måste ske av altruistiska skäl enligt svensk lagstiftning, men donatorn får en mindre ekonomisk ersättning.
Om ni har vidare frågor eller funderingar kring dubbeldonation, tveka inte att höra av er.